Jak na hoblování dřeva

Hoblování dřeva je jedním ze způsobů, jak zarovnat nerovnosti a vyhladit povrch dřeva. Jaký hoblík si pořídit a jak při hoblování správně postupovat, abyste dosáhli krásně hladkého povrchu?

Elektrický vs. ruční hoblík

elektrický hoblíkPro hoblování dřeva si můžete vybrat ruční nebo elektrický hoblík. Pochopitelně mezi sebou mají rozdíly v rychlosti opracování dřeva a fyzické síle, kterou musíte na práci vyvinout. Hodně se ale liší i ve způsobu práce – elektrický hoblík se spíše podobá frézce.

Zatímco ruční hoblík odřezává ostrým nožem (želízkem) tenoučké třísky – typické stočené hobliny, elektrický hoblík má rotující válec s párem nožů, které dřevo frézují. Proto nabízí širší možnosti využití. Elektrický hoblík dokáže najednou odebrat až několik milimetrů dřeva, hodí se na zkosení hran nebo vytváření polodrážek.

V následujícím článku se budeme věnovat tradičnímu hoblování, a tedy pouze ručním hoblíkům.

Druhy hoblíků

  • Uběrák: Slouží k hrubému a rychlému opracování dřeva. Díky zaoblenému břitu odebírá větší množství materiálu, ale zanechává prohlubně.
  • Hladík: Základní typ hoblíku, který hoblováním tvoří rovnou plochu, ale většinou je potřeba ji ještě uhladit.
  • Klopkař: Hoblík podobný hladíku, ale navíc má ještě druhé želízko – klopku, díky níž se lépe zalamuje tříska a povrch zůstává hladký. Hoblík klopkař se používá pro finální úpravu dřeva.
  • Cidič: Speciální typ hoblíku s klopkou pro uhlazení dýhovaných povrchů nebo jemnější vyhlazení tvrdého dřeva.
  • Macek: Dlouhý hoblík přizpůsobený pro hoblování velkých ploch. Hoblík macek se používá také pro vyrovnání hran při klížení prken.
  • Zubák: Místo hladkého ostří má řadu malých ostrých zubů, které vytvoří vroubky na povrchu dřeva, aby bylo připravené k lepení.
  • Člunkař: Hoblík určený na hoblování oblých částí. Stejně jako u rovných hoblíků se vyrábí různé typy člunkařů – člunkař uběrák, člunkař hladík atd.
  • Vlaštovka: Malý hoblík, který se drží za rukojeti po obou stranách želízka a táhne se směrem k sobě. Hoblík vlaštovka se hodí na opracování složitě vyřezávaných hran, kam se s běžným hoblíkem nedostanete.

Pro hoblování drážek a polodrážek existují specializované malé hoblíky, jako je žlábkovec, římsovník a další. V minulosti si truhláři vyráběli hoblíky na míru podle svých potřeb.

Japonské hoblíky

japonský hoblíkPro ruční hoblování dřeva můžete využít také japonské hoblíky, známé jako Kanna. Na rozdíl od hoblíků západního typu mají čepel uloženou pod nižším úhlem. Proto řežou třísky čistěji a efektivněji s menší námahou. S japonskými hoblíky se hobluje tahem směrem k sobě, podobně jako se řeže s japonskými pilami. To vám dává nad hoblíkem větší kontrolu. 

Japonské hoblíky mají tvar kvádru a vynikají velmi jednoduchým zpracováním. Čepel se vyrábí z vysoce kvalitní oceli a je velmi ostrá. Není potřeba ji ostřit, a pokud se otupí, snadno ji vyměníte.

Dřevěný nebo kovový hoblík?

kovový hoblíkTradičně se vyráběly hoblíky ze dřeva, dnes se hojně setkáte s kovovými. Které provedení je lepší? To se nedá úplně říct. Kovový hoblík je obvykle snazší na údržbu – stačí ostřit hranu želízka. Pro začátečníka bude pravděpodobně snažší nastavení želízka pomocí šroubů.

Dřevěné hoblíky bývají příjemnější do ruky a jsou lehčí. Šířka třísky se nastavuje poklepáním kladívkem, což vyžaduje trochu cviku. Musíte si dávat pozor na opotřebení plazu – spodní části hoblíku. Čas od času musíte plaz obrousit do roviny, aby hoblík hobloval rovnoměrně. Použijte k tomu například smirkový papír napnutý na rovné ploše.

Příprava na hoblování dřeva

ruční hoblováníNejprve pevně upněte dřevěný díl, který se chystáte hoblovat. Na to je ideální truhlářský ponk (hoblice), ale postačí i truhlářský svěrák nebo stabilní stavební kozy či svěrky. Dejte pozor na to, aby nic nepřekáželo v dráze hoblíku, jeho pohyb musí být plynulý. Dlouhá prkna a desky dostatečně podložte – nesmí se prohýbat, jinak se bude hoblík zasekávat nebo hoblovat jen místy.

Hoblík musíte mít perfektně nabroušený. Začínající ztupení hoblíku poznáte při hoblování přes suky, kde hoblík vynechává a netvoří hobliny.

Dalším krokem je pečlivé nastavení hoblíku poklepem kladívkem. Nůž nesmí být příliš vysunutý, hoblík by měl odřezávat třísky o šířce asi 0,2–0,4 mm, uběrák o něco víc. Dbejte také na rovnoběžnost, jinak nebude nůž řezat rovnoměrně a ve dřevě vzniknou rýhy.

10 kroků, jak na hoblování dřeva

  1. Uchopte hoblík do obou rukou. Levou rukou veďte rukojeť hoblíku a pravou rukou ho tlačte vpřed.
  2. Hoblujte po vláknech. Tak nůž hoblíku snadno pronikne do dřeva a vytvoří hladký povrch. Pouze u různých vad dřeva, jako je svalovitost, se doporučuje hoblovat částečně proti směru a částečně po směru vláken.
  3. Hoblování proti vláknům poznáte tak, že se hoblík zasekává, vytrhává třísky a ohoblovaná plocha není hladká. Otočte díl opačným směrem a hoblujte po vláknech, aby se plocha uhladila.
  4. Hoblujte rychlými a plynulými pohyby. Trhavé pohyby hoblíkem způsobují nerovnosti, které se jen obtížně zahlazují.
  5. Hoblík přiložte ke dřevu tak, aby byl nůž před ním. Poté přitlačte na přední část hoblíku a začněte s pohybem vpřed. Uprostřed plochy byste měli vyvíjet rovnoměrný tlak na přední a zadní část hoblíku. Na konci dílu mírně přitlačte na zadní část hoblíku.
  6. hoblík s hoblinamiPro zarovnání hrubých nerovností a rychlé ubrání materiálu použijte hoblík uběrák. Je-li prkno prohnuté, můžete hoblovat šikmo přes letokruhy. Nejdříve budou vznikat hobliny pouze na vyvýšených místech, po vyrovnání nerovností se bude dřevo ubírat rovnoměrně po celé délce.
  7. Po uběráku použijte hladík a srovnejte prohlubně po uběráku do roviny. Pracujte trpělivě a hoblujte jeden pás vedle druhého.
  8. Nakonec použijte hoblík klopkař a uhlaďte povrch do hladka. Pokud postupujete správně, hoblováním dosáhnete krásně hladkého povrchu, který nevyžaduje další broušení. Navíc při hoblování se dřevěná vlákna čistě seříznou, a tak se zvýrazní kresba dřeva, zatímco při broušení se zmatní.
  9. Nemusíte vždy používat všechny hoblíky. Pokud nemá dřevo výrazné nerovnosti, můžete rovnou hoblovat hladíkem. Chcete dosáhnout rustikálního zpracování a zdůraznit ruční zpracování? Pak nemusíte používat klopkař.
  10. Při hoblování čelní hrany, tedy napříč dřevem, musíte mít perfektně naostřený hoblík a ubírat velmi tenkou třísku. Veďte hoblík nejdříve z jednoho okraje ke středu a poté stejný postup opakujte z druhého okraje. Pokud byste hoblíkem přejeli od kraje ke kraji, hrozí, že se protilehlá hrana odštípne.

Zdá se vám hoblování příliš složité? Další metodou pro zarovnání a vyhlazení dřeva je broušení. S tím si poradí i začátečníci. Čtěte, jak na broušení dřeva.